FŐBB ÉLELMISZERCSOPORTOK- Életmód = egészség
- Legyünk egyensúlyban

- A nagy BMI számítás

 


Életmód = egészség

Egészségünk egyik legfontosabb kincsünk, legyünk életünk bármely szakaszában. Életmódunk alakítására mi magunk vagyunk hatással, melynek két meghatározó és elválaszthatatlan tényezője, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Egészségünk szempontjából számít minden, amit eszünk és iszunk, de fizikai aktivitásunk is, legyen az munkából vagy sportból adódó.
Egy kis odafigyeléssel és némi segítséggel sokat tehetünk egészségünkért. Ha megtaláljuk a saját utunkat a kiegyensúlyozott táplálkozás és életmód megvalósításához, jó példánkkal másoknak is segítünk, így követendő mintául szolgálunk gyermekeinknek is. Kis lépések, apró változások juttatnak el bennünket a végső célhoz, ami energia-egyensúlyt adhat. Ne feledjük, mindenkinek saját útja van...
FONTOS MEGJEGYEZNI, hogy nincs jó vagy rossz élelmiszer, illetve étel, csak helytelen étrend és mozgás-szegény életmód. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend legfontosabb szabálya a változatosság és a mértékletesség.
Lássuk, mi lehet a segítségünkre! Ahhoz, hogy minden tápanyagot, amire szükségünk van, megkapjunk és megfelelő arányban vigyünk be szervezetünkbe, az ételeink és italaink között rendszeresen kell szerepelnie a következő élelmiszercsoportoknak: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, húsok/halak/tojás/tej és tejtermékek. Emellett a megfelelő energia-bevitelnek igazodnia kell az életkorunkhoz, nemünkhöz, testtömeg-indexünkhöz és a fizikai aktivitásunk mértékéhez.

Legyünk egyensúlyban

Abban az esetben, ha csak annyi kalóriát fogyasztunk, mint amennyi szükségletünknek megfelelő, és ezt a kalóriamennyiséget fel is használjuk, akkor energia-egyensúly jellemzi a szervezetünket – vagyis az energiabevitel és a felhasználás egyensúlyban van.
Az ideális testtömeg fenntartása nagyon fontos egészségünk szempontjából: mind a soványság, mind az elhízás számos egészségi kockázattal jár.
Amennyiben testtömegünk ideális, akkor az azt jelenti, hogy az ételekkel és italokkal elfogyasztott energia a mindennapjaink során nagyjából azonos azzal a kalóriamennyiséggel, amit az aktivitásaink és testünk alapvető működése (ez az ún. alapanyagcsere) során felhasználunk. Energia-egyensúly mellett természetesen testtömegünk változatlan marad.
A TÁPANYAGOK az élelmiszerek azon összetevői, amelyek a növekedéshez és az életműködésekhez szükségesek.
A tápanyagok 6 csoportra oszthatóak: víz, szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok. Számos fontos funkciójuk van, energiával látják el a szervezetet, a test szöveteinek fenntartását szolgálják, részt vesznek az életfolyamatokban.
Esszenciálisnak nevezzük azokat a tápanyagokat, amelyeket a szervezetünk nem képes maga előállítani a szükséges mennyiségben, ezért az ilyen tápanyagokat az elfogyasztott ételekből és italokból kell megszereznünk.

A nagy BMI számítás

Lássuk mi is az az ideális testtömegindex!
A testtömeg index vagy más néven Body Mass Index (BMI) az a mutató, mely eligazít az optimális testtömeg, a túlsúly vagy az elhízás kategóriai között. A BMI a testtömeg kilogrammban és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa.

BMI SZÁMÍTÁS 
BMI= testtömeg [kg] / testmagasság [m]2
Értékelése felnőttek esetében:
<18,5 sovány
18,5 -24,9 normál
25 - 29,9 túlsúlyos
≥ 30 elhízott
A szervezet az elfogyasztott ételekből és italokból jut energiához. Táplálékaink sokfélesége ellenére elmondható, valamennyi táplálékunk eltérő arányban ugyan, de hat tápanyag(csoport)ot foglal magában: fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, és vizet.
A bevitt energia az ételekben és italokban található energiát szolgáltató tápanyagok égésekor szabadul fel a szervezetben az alábbiak szerint: 1 g zsírból 38 kilojoule (kJ, ejtsd: kilodzsúl), azaz 9 kilokalória (továbbiakban: kcal), 1 g szénhidrátból 17 kJ, azaz 4 kcal, 1 g fehérjéből 17 kJ, azaz 4 kcal, és 1 g alkoholból 29 kJ, azaz 7 kcal.
A napi energiaszükséglet meghatározásánál az első lépcső az alapanyagcsere kiszámítása. A szervezetnek erre az energiamennyiségre feltétlenül szüksége van az alapvető életfunkciók ellátásához!


 
 
Home I A helyes táplálkozás részei I A helyes és helytelen étrend I A leggyakoribb allergének I Táplálék allergia és intolerancia I Mentesség jelentése I Mikor válasszunk mentes terméket? I Mire figyeljünk vásárláskor?