Leggyakoribb allergének

- Glutént tartalmazó gabonafélék
- Rákfélék
- Tojás
- Halak
- Földimogyoró
- Szójabab
- Tej
- Diófélék
- Zeller
- Mustár
- Szezámmag
- Kén-dioxid > 10 mg/kg
- Csillagfürt
- Puhatestűek


A pontos élelmiszer jelölés a gyártók felelőssége és létfontosságú a táplálékallergiával küzdők számára. Az Európai Unió területén, így Magyarországon is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek allergén összetevőinek feltüntetésére. A 1169/2011/EU rendelet II. melléklete szerint allergiát vagy intoleranciát kiváltó, és ezért kötelezően jelölendő összetevők: glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (pl. tönkölybúza, khorasan búza), rozs, árpa, zab, rákfélék, tojás, hal, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt, puhatestűek. Ezen összetevők, vagy a belőlük készült termékek jelenlétét az összetevők listájában vastag betűvel kiemelve hangsúlyozzák, illetve az összetevők után külön is felsorolják.
2014 decemberétől, az 1169/2011/EU rendelet előírásai alapján már az előre csomagolt élelmiszerek mellett a nem csomagolt termékek (pl. pultból megvásárolható péksütemények), éttermekben, büfékben felszolgált ételek allergén tartalmáról is kaphatunk tájékoztatást. Ez utóbbinak különös jelentősége van, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy egyes felmérések adatai szerint Európában a súlyos allergiás reakciók 70%-a házon kívüli étkezésnél következik be.

(MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél 2017/06)


Home I A helyes táplálkozás részei I A helyes és helytelen étrend I A leggyakoribb allergének I Táplálék allergia és intolerancia I Mentesség jelentése I Mikor válasszunk mentes terméket? I Mire figyeljünk vásárláskor?