|   | 
            
              
                
                    | 
                 
                
                  
                    
                      
                        A kiegyensúlyozott táplálkozás az elfogyasztott ételek és italok megfelelő mennyiségén és minőségén alapul, illetve a rendszeres, változatosan összeállított étkezéseken.  | 
                         
                      
                      | 
                 
              
              | 
              | 
            
              
                
                    | 
                 
                
                  
                    
                      
                        Fontos, hogy minden nap fogyasszunk a fő élelmiszercsoportokból, azaz étrendünk tartalmazzon zöldségfélét, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, továbbá változatosan illesszünk étkezésünkbe teljes értékű fehérjeforrásokat.  | 
                       
                    
                    | 
                 
              
              | 
              | 
            
              
                
                    | 
                 
                
                  
                    
                      
                        Az allergéntartalomra – a 14 jelölésköteles allergénre –  vonatkozó tájékoztatási előírás ma már minden élelmiszer és étel előállítással foglalkozó területet érint.  | 
                       
                    
                    | 
                 
              
              | 
              | 
            
              
                
                    | 
                 
                
                  
                    
                      
                        Az allergének nem várt, jellegzetes immunológiai reakciót indítanak el a szervezetben, míg intolerancia esetében a jelentkező tünetek hátterében nincs immunreakció.  | 
                       
                    
                    | 
                 
              
              | 
              | 
            
              
                
                    | 
                 
                
                  
                    
                      
                        A hagyományos élelmiszerek indokolt esetben helyettesíthetők – valamilyen összetevőjét tekintve – módosított, speciális, glutén-, tejcukor-, stb. mentes termékekkel.  | 
                       
                    
                    | 
                 
              
              | 
              | 
            
              
                
                    | 
                 
                
                  
                    
                      
                        Kizárólag abban az esetben válasszunk mentes terméket, ha orvosi diagnózis alapján indokolt. A táplálékallergiás reakciók elkerülésében segíthetnek az ún. mentes élelmiszerek.  | 
                       
                    
                    | 
                 
              
              | 
              | 
            
              
                
                    | 
                 
                
                  
                    
                      
                        Az élelmiszerek címkéin számos olyan értékes információt – tápanyagtartalmat, összetevők listáját, allergéneket , stb. – megtalálunk, amelyek segíthetnek a megfelelő termékválasztásban.  | 
                       
                    
                    | 
                 
              
              | 
              |